Main Menu x

Wat betekent ‘tonaliteit’?

Iedere keramische en betontegel krijgt bij de kwaliteitscontrole een tonaliteit of kleurbadnummer . Deze wordt meestal gestempeld op de doos keramische tegels. Per productie zijn er kleine verschillen qua donkerte en warmte. Hoe genuanceerder de tegel, hoe minder het kleurverschil zal opvallen. Hoe egaler de tegel, hoe meer het kleurverschil zal opvallen. In het laatste geval dienen de tegels dus eenzelfde tonaliteit te hebben.

Wat betekent ‘caliber’?

Iedere keramische tegel krijgt bij de kwaliteitscontrole een caliber of exacte maat mee. De tegels worden op hoge temperaturen gebakken waardoor ze enkele centimeters krimpen. Door tal van factoren kan niet op voorhand voorspeld worden hoe sterk de tegel precies gaat krimpen. Hierdoor kunnen de tegels na het bakken verschillen qua grootte. Dit gaat over een verschil van enkele fracties van millimeters tot enkele millimeters. Vandaar dat wij aanraden om met tegels te werken van eenzelfde kaliber of caliber.

Wat betekent ‘gerectificeerd’?

Een gerectificeerde tegel is een keramische tegel waarbij de randen recht gezaagd zijn. Op die manier is het mogelijk om te werken met hele fijne voegen.

Wat betekent ‘lapato’?

Lapato is een oppervlakteafwerking tussen glanzend en mat, vooral gebruikt bij keramische tegels. Deze afwerking geeft een zacht satijn of geboend oppervlak aan de tegel.

Wat betekenen ‘antislipwaarden’?

De antislipwaarde van de tegel wordt aangeduid met een R-waarde. Hoe ruwer het oppervlak, hoe hoger de R-waarde.

Voor antislip is R 9 tot R 11 vereist.

De antislipwaarde van de tegel kan ook aangeduid worden in A, B of C. Dit is het geval voor blootsvoets belopen vloeroppervlakken.

Zijn de prijzen BTW-inbegrepen?

Wij proberen steeds onze prijzen BTW inclusief 21 % te vermelden. In onze toonzaal vermelden we ook de prijzen exclusief BTW.

U bent op de hoogte van het voordeel tarief van 6% op de aankoop van uw tegels en klinkers wanneer u deze door een professionele plaatser laat verwerken? Indien uw privewoning ouder is dan 10 jaar geldt  6% btw op de levering en de plaatsing van de tegels.

Mijn woning is ouder dan 10 jaar. Geniet ik van 6% BTW?

Dat kan. In België kan u genieten van het verlaagde Btw-tarief van 6 % indien uw woning ouder is dan 10 jaar en u de tegels laat plaatsen door een geregistreerd aannemer. Hij zal u de tegels of klinkers door-factureren, samen met de plaatsing, aan 6 % BTW. Voor zelfplaatsers is het verlaagde Btw-tarief nooit van toepassing.

Kan een keramiek in 1 cm dikte ook vorstvrij zijn?

Jarenlang werden er keramische tegels met  dikte 1 cm geplaatst op de terrassen. Op zich is een keramische tegel vorstvrij aangezien de meeste keramiek een vochtopname van – 0,5% heeft.
Het is vooral de plaatsing die aangepast dient te worden (ondergrond, cementvoeg, uitzetvoegen, drainage enz…).

Tegels van +- 2cm zijn specifiek voor outdoor gebruik geproduceerd. De antislipwaarde is aangepast aan het buitengebruik.

De keuze voor tegels van 2 cm voor buiten wordt daarom bij voorkeur om de bovenstaande en andere productkenmerken geadviseerd.

Vraag meer informatie bij uw toonzaal bezoek.

Tegeldragers nodig?

Er zijn meerdere prijs/ kwaliteiten op de markt. De plaatsingseenvoud, de sterkte op lange termijn zullen bepalend zijn voor de keuze van uw project.

Vraag info in onze toonzaal of  http://www.buzon-world.com/nl_NL/products.html

Ik ben beperkt op basis van mijn omgevingsvergunning om verharding, klinkers te plaatsen rond mijn woning/industriegebouw. Heeft Artstone hier een oplossing voor?

Waterdoorlatende of waterpasserende klinkers mogen meestal geplaatst worden over de gehele oppervlakte als er een bijkomende  oplossing is voor het dakwater op eigen terrein ( aansluiting riolering wordt beperkt ).  Opvang van overig regenwater via een regenput is namelijk verplicht sinds enkele jaren waardoor  reeds een groot deel hemelwater opgevangen wordt. Voor het resterende deel heeft Artstone een innovatief, zeer interessant betonnen bovengronds infitratiesysteem genaamd Fluvio. Voor meer info: https://artstone.be/fluvio/

of professionele info  http://www.infiltratiebuffering.be/

Welke afwerkingen in Belgisch blauwe hardsteen zijn mogelijk?

Artstone biedt de volgende afwerkingen in Belgisch blauwe hardsteen aan:

Enoluce, Enostyl, Enopure, Henegouwen antic, Klinkstone, Enowave, Cliveno, Enoscala, Brickeno, IJsbloemen, Givre, Enostone, Enoskin, Enodesign, Enoterra, Enotouch, Enopasso, Sabbiato, Conception, Soignies, Patinato, Agrypa, Natura, Spuntato, Anticata, Bornival, Levival, Repro Monastir, Bocq Blue de Lessines, Agrippa, Anticato, Bornival, Castellana, Cottage, Classic, Clivio, Conception, Dantino, Donsato, Graffiata, Indonstyle, Lappato forte, Old castle, Old church, Poco veccio, Roulato, Soignies style, Striato, Stylo romano, Taille ancienne, Versailles, Vieux bocq, Vieux egilise, Vintage, Vintage soft brushed, Lappato patinato, Levival, Mat satiné, Natura Claire, Nostra, Asian Blue, Kandla Ochre, Champagne Pearl, Pepperino Dark, Kandla Grey, Porfido Grigio, Twilight, Tandur, Vinh, Antico, Brossato, Satino, Parquet.

Wat na de plaatsing van keramische vloertegels?

Na de plaatsing adviseren we ten zeerste uw nieuwe vloer te reinigen met een cementsluierverwijderaar. (bv. Lithofin KF-cementsluierverwijderaar) Het is immers mogelijk dat door de plaatsing heel kleine cementdeeltjes zich vastzetten op het oppervlak van uw tegels. Deze zijn NIET met een allesreiniger te verwijderen. Nadien gebruikt u best een neutraal product. Als verdeler van Lithofin-producten adviseren we u graag welk product u het best gebruikt.