Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Wat zijn die witte vlekken op mijn betontegels of -klinkers?

WITTE UITSLAG OP BETON IS ALTIJD SLECHTS TIJDELIJK
Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. In dat opzicht is het eigenlijk een natuurproduct. Net zoals bij sommige andere processen - bijv. de fabricage van wijn - zijn er altijd bepaalde factoren waarbij de natuur zijn eigen gang gaat en zijn er dingen die je niet in de hand hebt. Bij beton komt dit tot uiting in het uittreden van vrije kalk, die storende vlekken kan veroorzaken, de zgn. witte uitslag.

Hoe ontstaat het?
Van de vier basiscomponenten is cement in dit geval de boosdoener. Door een chemische reactie met water wordt vrije kalk gevormd, die zich op het betonoppervlak afzet. Dat kan gebeuren bij de productie, door het aanmaakwater (primaire uitslag), of later door regen (secundaire uitslag). De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een onoplosbaar calciumcarbonaat ontstaat. Een euvel waaraan ook de producten uit onze bedrijven niet altijd ontkomen. Wanneer ontstaat het? Niet of nauwelijks tijdens de productie, al wordt dat vaak gedacht. De zeer goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor (ca. 0,3) werken bijzonder gunstig op het tegengaan van witte uitslag. Primaire uitbloeiing is daardoor bij de productie van betonproducten zo goed als uitgesloten. Dat ook deze elementen van uitslag te lijden hebben komt voornamelijk omdat na de productie de chemische reactie van cement en water gewoon doorgaat. Tijdens de opslag of na plaatsing wordt voortdurend water aan de lucht onttrokken. Vooral tijdens regenbuien wordt een overmaat van water door betonproducten opgenomen, dat na de bui weer wordt afgesloten, met als gevolg de zgn. secundaire uitbloeiing.

Wat is er aan te doen?
Weinig of niets. Calciumcarbonaat is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen, zonder het product zelf aan te tasten. Het enige dat helpt is: GEDULD. Want alle witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf. De chemische verklaring hiervoor is dat door voortdurend contact met de lucht steeds meer kooldioxide wordt toegevoegd, waardoor het calciumcarbonaat langzaam wordt omgezet tot calciumhydrogeencarbonaat, dat wel in water oplosbaar is. Hoelang het duurt voordat witte uitslag van betonproducten verdwenen is, valt moeilijk te voorspellen. Dat hangt af van bijv. de intensiteit van het verkeer dat erop plaatsvindt, maar ook van atmosferische omstandigheden. Het is nl. gebleken dat zure verontreinigingen, zoals koolzuur en zwaveldioxide, het oplossen van witte uitslag bespoedigen. Met andere woorden, het verdwijnt sneller op plaatsen met veel industrie als in gebieden met veel zuivere zee- of berglucht. Maar belangrijk om te weten is dat witte kalkuitbloei géén negatief effect heeft op de sterkte of duurzaamheid van een product.

Welke afwerkingen in Belgisch blauwe hardsteen zijn mogelijk?

Artstone biedt de volgende afwerkingen in Belgisch blauwe hardsteen aan:

Enoluce, Enostyl, Enopure, Henegouwen antic, Klinkstone, Enowave, Cliveno, Enoscala, Brickeno, IJsbloemen, Givre, Enostone, Enoskin, Enodesign, Enoterra, Enotouch, Enopasso, Sabbiato, Conception, Soignies, Patinato, Agrypa, Natura, Spuntato, Anticata, Bornival, Levival, Repro Monastir, Bocq Blue de Lessines, Agrippa, Anticato, Bornival, Castellana, Cottage, Classic, Clivio, Conception, Dantino, Donsato, Graffiata, Indonstyle, Lappato forte, Old castle, Old church, Poco veccio, Roulato, Soignies style, Striato, Stylo romano, Taille ancienne, Versailles, Vieux bocq, Vieux egilise, Vintage, Vintage soft brushed, Lappato patinato, Levival, Mat satiné, Natura Claire, Nostra, Asian Blue, Kandla Ochre, Champagne Pearl, Pepperino Dark, Kandla Grey, Porfido Grigio, Twilight, Tandur, Vinh, Antico, Brossato, Satino, Parquet.

Kan een keramiek in 1 cm dikte ook vorstvrij zijn?

Jarenlang werden er keramische tegels met  dikte 1 cm geplaatst op de terrassen. Op zich is een keramische tegel vorstvrij aangezien de meeste keramiek een vochtopname van – 0,5% heeft. Het is vooral de plaatsing die aangepast dient te worden (ondergrond, cementvoeg, uitzetvoegen, drainage enz…).

Tegels van +- 2cm zijn specifiek voor outdoor gebruik geproduceerd. De antislipwaarde is aangepast aan het buitengebruik.

De keuze voor tegels van 2 cm voor buiten wordt daarom bij voorkeur om de bovenstaande en andere productkenmerken geadviseerd.

Vraag meer informatie bij uw toonzaal bezoek.

Tegeldragers nodig?

Er zijn meerdere prijs/ kwaliteiten op de markt. De plaatsingseenvoud, de sterkte op lange termijn zullen bepalend zijn voor de keuze van uw project.

Vraag info in onze toonzaal of neem een kijkje op Artstone Tegeldragers of bij onze leverancier Impertek.

Ik ben beperkt op basis van mijn omgevingsvergunning om verharding, klinkers te plaatsen rond mijn woning/industriegebouw. Heeft Artstone hier een oplossing voor?

Waterdoorlatende of waterpasserende klinkers mogen meestal geplaatst worden over de gehele oppervlakte als er een bijkomende oplossing is voor het dakwater op eigen terrein ( aansluiting riolering wordt beperkt ). Opvang van overig regenwater via een regenput is namelijk verplicht sinds enkele jaren waardoor  reeds een groot deel hemelwater opgevangen wordt. Voor het resterende deel heeft Artstone een innovatief, zeer interessant betonnen bovengronds infitratiesysteem genaamd Fluvio. Of kijk voor meer info of professionele info op infiltratiebuffering.be

Wat na de plaatsing van keramische vloertegels?

Na de plaatsing adviseren we ten zeerste uw nieuwe vloer te reinigen met een cementsluierverwijderaar. (bv. Lithofin KF-cementsluierverwijderaar) Het is immers mogelijk dat door de plaatsing heel kleine cementdeeltjes zich vastzetten op het oppervlak van uw tegels. Deze zijn NIET met een allesreiniger te verwijderen. Nadien gebruikt u best een neutraal product. Als verdeler van Lithofin-producten adviseren we u graag welk product u het best gebruikt.

Ik wil een zwevend terras?

Zoek je naar een feilloos resultaat voor de restyling van een dakterras of balkon?
Dan kunnen tegeldragers een uitkomst bieden. Zeker wanneer de oppervlakte niet overal even vlak is, helpen tegeldragers om tot een strak geheel te komen.

Wat is een tegeldrager nu precies?
Tegeldragers zijn een soort kunststoffen draagvoetjes, gemaakt uit 100% recycleerbaar materiaal. Deze worden rechtstreeks op de ondergrond gezet en fungeren als vlakke fundering voor het tegelbed. Ze zijn verstelbaar in de hoogte zodat het terras genivelleerd kan worden. Duurzaam, budgetvriendelijk en herbruikbaar.

Wat zijn de voordelen van werken met een tegeldrager?
Er is geen fundering, dekvloer of tegellijm meer nodig. Het water zal gemakkelijker afgevoerd kunnen worden door het voorzien van een hellingsgraad. Daarnaast wordt er gewerkt met openvoegen zodat regenwater naar beneden zakt en onder de tegels kan wegvloeien. In vergelijking met een terras met dichte voegen, zou het water kunnen aanvriezen, met barsten als gevolg. Bovendien is door het gebruik van tegeldragers geen risico meer op kalkuitslag. De open ruimte onder de tegels biedt een ideale oplossing voor het wegwerken van leidingen en kabels, die altijd makkelijk toegankelijk blijven. Indien het terras moet worden verplaatst of opengebroken, raken de tegels niet beschadigd en worden de tegeldragers opnieuw ingezet.

Hoeveel tegeldragers zijn er nodig?
Zowel keramische buitentegels, natuursteen als betontegels kunnen op tegeldragers gelegd worden. Het aantal tegeldragers dat je nodig hebt, is sterk afhankelijk van de afmeting en buigweerstand van de tegel. In theorie is het voldoende om 4 tegeldragers op de hoeken. Maar bij bepaalde formaten is het aangeraden om 1-2 tegeldragers extra te voorzien. (75x75 cm in het midden, maar ook bij langwerpige buitentegels plaats je extra).

Let er steeds op dat tegeldragers geschikt zijn om personen te dragen, geen voertuigen.

Voor meer info over de tegeldragers, de plaatsing en het aantal stuks nodig per tegel, neem zeker even contact op met ons.

BTW

Zijn de prijzen BTW-inbegrepen?

Wij proberen steeds onze prijzen BTW inclusief 21% te vermelden. In onze toonzaal vermelden we ook de prijzen exclusief BTW.

U bent op de hoogte van het voordeel tarief van 6% op de aankoop van uw tegels en klinkers wanneer u deze door een professionele plaatser laat verwerken? Indien uw privewoning ouder is dan 10 jaar geldt  6% btw op de levering en de plaatsing van de tegels. Met een aannemerslogin zie je de prijzen excl. btw.

Mijn woning is ouder dan 10 jaar. Geniet ik van 6% BTW?

U bent op de hoogte van het voordeeltarief van 6% op de aankoop van uw tegels en klinkers wanneer u deze door een professionele plaatser laat verwerken? Indien uw privéwoning ouder is dan 10 jaar, geldt 6% btw op de levering én plaatsing van de tegels. Met een aannemerslogin heeft u toegang tot de prijzen exclusief btw

Handige weetjes over je bestelling

Betaal je een voorschot bij Artstone?

Bij het omzetten van een offerte naar een bestelling, betaal je 30% voorschot. Bij maatwerk betaal je het volledige bedrag. Je spreekt ook een voorlopige leverdatum af, een concrete datum - of bevestiging van de afgesproken datum - laten we je later weten.

Is de levering van mijn producten gratis?

Neen, we vragen steeds een bedrag van €82.50 exclusief BTW voor de levering van je producten.

Moet mijn bestelling volledig betaald zijn alvorens ik ze ontvang?

Ja, alvorens we de levering of afhaling definitief inplannen, vragen we om het restsaldo te voldoen. In overleg worden er dan momenten van levering afgesproken. Van zodra je het volledige bedrag betaalt, kunnen we de levering of afhaling definitief plannen. We vragen ook steeds een bedrag van €82.50 exclusief BTW voor de levering van je bestelling.

Hoe lang duurt het om mijn bestelling te leveren?

Een stockproduct wordt binnen de week geleverd. Een artikel op bestelling heeft een levertijd van minstens 4 weken.

Kan ik mijn producten zelf afhalen?

Je kan je producten zelf afhalen in het depot van jouw keuze na bestelling. Wij zorgen dat je bestelling klaarstaat.

Kan ik mijn producten laten leveren?

Gezien het gewicht van onze producten, raden we zelfs aan om je producten te laten leveren. Je betaalt een leverkost van €82.50 exclusief BTW voor de levering van je bestelling.

Kan ik producten retourneren?

Plaatsingsmateriaal zoals lijm en voegsel wordt onder voorwaarden teruggenomen?

Wat bij beschadiging of breuk?

Een klein aantal tegels kunnen ondanks alle voorzorgen beschadigd of gebroken zijn. Hier kan best bij bestelling rekening mee gehouden worden. Vaak kunnen gebroken tegels toch nog voor aansnijding gebruikt worden.

Prijzen beton (/m²)

Richtprijs 2021 betonklinkers

Onze betonklinkers worden in onze eigen fabriek geproduceerd. Daardoor kunnen we steeds scherpe prijzen garanderen. De prijzen schommelen tussen €9.80 - €45.11 en kunnen variëren afhankelijk van kleur en formaat. Opgelet, deze prijzen zijn exclusief BTW.

Richtprijs 2021 Granutex

Granutex is een kleurvast betonproduct en daardoor een grote favoriet. De prijzen schommelen tussen €21.75 - €44.47 en variëren afhankelijk van kleur en formaat. Opgelet, deze prijzen zijn exclusief BTW.

Richtprijs 2021 Loftstone

Een betonproduct dat in letterlijk elk type project past? Ontdek onze Loftstone: €51.42 - €103.54. Opgelet, deze prijzen zijn exclusief BTW en zijn afhankelijk van kleur, formaat en beschikbaarheid.

Prijzen waterdoorlatende oplossingen (/m²)

Richtprijs 2021 Waterdoorlatende betonklinkers

Op zoek naar een waterdoorlatende betonklinker? Bij Artstone vind je al een waterdoorlatende klinker tussen €10.11 en €49.00. Opgelet, deze prijzen zijn exclusief BTW en kunnen variëren afhankelijk van kleur, formaat en aanbod.

Richtprijs 2021 Waterpasserende betonklinkers

Voor een waterpasserende betonklinker betaal je bij Artstone tussen €14.82 en €30.91. Opgelet, deze prijzen zijn exclusief BTW en kunnen variëren afhankelijk van kleur, formaat en aanbod.

Richtprijs 2021 Ecospacers by Artstone

Met onze Ecospacers by Artstone maak je elke klinker waterdoorlatend. Je gaat al aan de slag met onze Ecospacers vanaf €11.45. Opgelet, deze prijzen zijn exclusief BTW. Contacteer ons voor een offerte op maat van jouw project!

Prijzen keramiek (/m²)

Richtprijs 2021 Keramiek voor binnen

Bij Artstone maken we een onderscheid tussen onze drie prijsreeksen:
Sense €8.31 - €19.89, Pro €17.51 - €36.89 en Art €24.89 - €36.89. Deze richtprijzen zijn exclusief BTW en zijn gebaseerd op ons huidig aanbod waardoor deze soms kunnen afwijken.

Richtprijs 2021 Keramiek voor buiten 60x60 cm

Op zoek naar een 60x60 cm keramische tegel voor buiten? Bekijk onze drie prijsreeksen:
Sense €15.91 - €30.89, Pro €23.91 - €29.89 en Art €33.51 - €41.89. Deze richtprijzen zijn exclusief BTW en zijn gebaseerd op ons huidig aanbod waardoor deze soms kunnen afwijken.

Richtprijs 2021 Keramiek voor buiten vierkant

Op zoek naar een 60x60 cm keramische tegel voor buiten? Bekijk onze drie prijsreeksen:
Sense €15.91 - €36.25, Pro €27.91 - €54.89 en Art €34.31 - €80.89. Deze richtprijzen zijn exclusief BTW en zijn gebaseerd op ons huidig aanbod waardoor deze soms kunnen afwijken.

Richtprijs 2021 Keramiek voor buiten rechthoekig

Op zoek naar een 60x60 cm keramische tegel voor buiten? Bekijk onze drie prijsreeksen:
Sense €15.91 - €36.25, Pro €31.91 - €54.89 en Art €35.11 - €84.89. Deze richtprijzen zijn exclusief BTW en zijn gebaseerd op ons huidig aanbod waardoor deze soms kunnen afwijken.

Richtprijs 2021 Keramiek voor buiten 3 cm dik

Op zoek naar een 60x60 cm keramische tegel voor buiten in 3 cm dik? De prijzen voor een keramische tegel van deze dikte schommelen tussen €32.71 en €40.89. Opgelet: deze richtprijzen zijn exclusief BTW en zijn gebaseerd op ons huidig aanbod waardoor deze soms kunnen afwijken.

Prijzen Belgische Blauwe steen (/m²)

Richtprijs 2021 BBS klinkers

Onze BBS-producten bewerken we volledig zelf in onze eigen fabriek. De prijs voor een strakke BBS-klinker schommelt tussen €42.00 en €102.81. Een verouderde BBS-klinker heb je tussen €53.50 en €142.81. Opgelet, deze prijzen zijn afhankelijk van formaat en afwerking en zijn steeds exclusief BTW.

Richtprijs 2021 BBS tegels

Onze BBS-producten bewerken we volledig zelf in onze eigen fabriek. De prijs voor een strakke BBS-tegel schommelt tussen €45.95 en €194.94. Een verouderde BBS-tegel heb je tussen €53.50 en €262.50. Opgelet, deze prijzen zijn afhankelijk van formaat en afwerking en zijn steeds exclusief BTW.

Richtprijs 2021 BBS boordstenen

Onze BBS-producten bewerken we volledig zelf in onze eigen fabriek. De prijs voor een strakke BBS-boordsteen schommelt tussen €10.83 en €67.29. Een verouderde BBS-boordsteen heb je tussen €20.83 en €67.29. Opgelet, deze prijzen zijn afhankelijk van formaat en afwerking en zijn steeds exclusief BTW.

Richtprijs 2021 BBS deksteen

Onze BBS-producten bewerken we volledig zelf in onze eigen fabriek. De prijs voor een strakke BBS-deksteen schommelt tussen €46.65 en €102.22. Een verouderde BBS-deksteen heb je tussen €70.81 en €102.22. Opgelet, deze prijzen zijn afhankelijk van formaat en afwerking en zijn steeds exclusief BTW.

Richtprijs 2021 BBS pallisade

Onze BBS-producten bewerken we volledig zelf in onze eigen fabriek. De prijs voor een strakke BBS-pallisade schommelt tussen €15.89 en €107.96. Een verouderde BBS-pallisade heb je tussen €25.89 en €70.94. Opgelet, deze prijzen zijn afhankelijk van formaat en afwerking en zijn steeds exclusief BTW.

Prijzen Oosterse natuursteen (/m²)

Richtprijs 2021 Kandela kassei

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Onze populaire Kandela kasseien schommelen van prijs tussen €17.24 en €42.59, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Richtprijs 2021 Tandur kassei

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Onze Tandur kasseien schommelen van prijs tussen €12.85 en €43.41, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Richtprijs 2021 Tandur tegels

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Onze Tandur tegels schommelen van prijs tussen €29.30 en €72.96, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Richtprijs 2021 Palladio tegels

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Onze Palladio-tegels kan je vinden tussen €28.19 en €131.10, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Richtprijs 2021 Madouk tegels

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Onze tegels in Madouk kan je vinden tussen €4.59 en €36.79, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Richtprijs 2021 Zamang

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Onze producten in Zamang kan je verkrijgen in de prijsklasse van €15.76 en €110.65, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Richtprijs 2021 Sinai Pearl

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Sinai Pearl vind je bij Artstone al tussen €26.57 en €57.08, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Richtprijs 2021 Onyx

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Een prachtig product in Onyx vind je al tussen €32.75 en €79.25, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Richtprijs 2021 boordstenen
Oosterse natuursteen

Wist je dat we bij Artstone zelf importeren? Onze boordstenen in Oosterse natuursteen schommelen van prijs tussen €9.27 en €83.71, afhankelijk van formaat, kleur en beschikbaarheid. Opgelet, deze prijzen zijn steeds exclusief BTW en kunnen afhankelijk van het aanbod verschillen van deze richtprijzen.

Prijzen zwembadboorden

Richtprijs 2021 BBS zwembadboord

Onze BBS-producten bewerken we volledig zelf in onze eigen fabriek. De prijs voor een zwembadboord in BBS schommelt tussen €49,89 en €143. Opgelet, deze prijzen zijn afhankelijk van formaat en afwerking en zijn steeds exclusief BTW.

Richtprijs 2021 zwembadboord Oosterse natuursteen

Onze Oosterse natuursteenproducten importeren we volledig zelf. De prijs voor een zwembadboord in Oosterse natuursteen schommelt tussen €11.78 en €85.59. Opgelet, deze prijzen zijn afhankelijk van formaat en afwerking en zijn steeds exclusief BTW.

Begrippen

Wat betekent ‘tonaliteit’?

Iedere keramische en betontegel krijgt bij de kwaliteitscontrole een tonaliteit of kleurbadnummer. Deze wordt meestal gestempeld op de doos keramische tegels. Per productie zijn er kleine verschillen qua donkerte en warmte. Hoe genuanceerder de tegel, hoe minder het kleurverschil zal opvallen. Hoe egaler de tegel, hoe meer het kleurverschil zal opvallen. In het laatste geval dienen de tegels dus eenzelfde tonaliteit te hebben.

Wat betekent ‘caliber’?

Iedere keramische tegel krijgt bij de kwaliteitscontrole een caliber of exacte maat mee. De tegels worden op hoge temperaturen gebakken waardoor ze enkele centimeters krimpen. Door tal van factoren kan niet op voorhand voorspeld worden hoe sterk de tegel precies gaat krimpen. Hierdoor kunnen de tegels na het bakken verschillen qua grootte. Dit gaat over een verschil van enkele fracties van millimeters tot enkele millimeters. Vandaar dat wij aanraden om met tegels te werken van eenzelfde kaliber of caliber.

Wat betekent ‘gerectificeerd’?

Een gerectificeerde tegel is een keramische tegel waarbij de randen recht gezaagd zijn. Op die manier is het mogelijk om te werken met hele fijne voegen.

Wat betekent ‘lapato’?

Lapato is een oppervlakteafwerking tussen glanzend en mat, vooral gebruikt bij keramische tegels. Deze afwerking geeft een zacht satijn of geboend oppervlak aan de tegel.

Wat betekenen ‘antislipwaarden’?

De antislipwaarde van de tegel wordt aangeduid met een R-waarde. Hoe ruwer het oppervlak, hoe hoger de R-waarde. Voor antislip is R 9 tot R 11 vereist. De antislipwaarde van de tegel kan ook aangeduid worden in A, B of C. Dit is het geval voor blootsvoets belopen vloeroppervlakken.
Heb je nog vragen? Wij zijn er om je te helpen! Contacteer ons

Main Menu