Bel nu je steen-expert op 011 45 60 00

Manieren om je nieuwe terras te financieren

Tijd voor een nieuw terras? Dan moet je naast de keuze voor de juiste tegel ook een keuze maken over de financiering van je nieuw terras. Als je jouw spaarcenten liever niet aanspreekt, kan je ook lenen om je terras op te smukken. Wij zetten de vier opties voor de financiering van je nieuw terras even op een rij.

Spaargeld

Heb je de afgelopen jaren genoeg spaarcenten opzij gezet? Dan kan je zeker en vast wel een deel van dat bedrag missen om te investeren in een nieuw terras. Op je spaarboekje brengt je geld momenteel toch niets op terwijl je met een nieuw terras de waarde van je woning net verhoogt. Een investering op lange termijn dus!

Renovatielening

Is je terras na al die jaren aan vervanging toe? Dan plan je binnenkort misschien een terrasrenovatie. Om die werken te financieren, kan je een renovatielening aangaan. Zo’n renovatielening of verbouwingslening is een soort consumentenkrediet waarbij je het geleende bedrag tegen een vaste rentevoet én voor een vastgelegde looptijd afbetaalt. Je ontvangt het bedrag in één keer op je rekening en elke maand betaal je kapitaal en interesten terug aan de kredietgever.

Een renovatielening is vooral interessant als je een klein bedrag gaat lenen, omdat de rentevoeten redelijk hoog liggen in vergelijking met bijvoorbeeld een woonlening. Toch moet je voor dit soort lening geen notaris- of dossierkosten betalen, wat de iets hogere rentevoet wel compenseert. De prijs van een terras hangt natuurlijk af van de tegelsteen of klinker die je kiest, maar het totaal kan dus waarschijnlijk op een voordelige manier gefinancierd worden met een renovatielening.

Persoonlijke lening

Heb je ook nog andere plannen waarvoor je wat extra geld kan gebruiken? Dan is een persoonlijke lening een goed idee. Met zo’n lening kan je elk project financieren, van nieuwe meubelen tot verre reizen of een nieuw terras. In tegenstelling tot bij een renovatielening moet je geen bewijs voorleggen aan de bank waarvoor je krediet zal dienen. Net zoals bij een renovatielening betaal je gedurende de looptijd maandelijks het kapitaal en de interestkosten af

Een persoonlijke lening is interessant als je beslist om naast je nieuw terras ook andere zaken te financieren, maar het bedrag nog altijd niet gigantisch hoog is. De rentevoeten liggen namelijk hoger dan die van een renovatielening. Heb je naast een nieuw terras bijvoorbeeld ook plannen om nieuwe tuinmeubelen aan te schaffen en een terrasoverkapping te plaatsen? Dan kan een persoonlijke lening een goed idee voor jou zijn.

Om ervoor te zorgen dat je de goedkoopste persoonlijke lening aanvraagt, is het belangrijk om de verschillende kredietgevers en jaarlijkse rentevoeten te vergelijken. De tarieven verschillen namelijk sterk tussen de verschillende aanbieders. Benieuwd hoeveel je kan lenen voor je nieuw terras? Ontdek hier de tarieven.

Wederopname hypotecaire lening

Als je renovatiewerken wilt uitvoeren aan je huis, zoals het aanleggen van een nieuw terras, kan je ook een wederopname van je hypothecaire lening doen. Je neemt dan een deel van het al terugbetaalde bedrag terug. Er zijn verschillende voordelen bij een terugname van je woonkrediet. Zo leen je tegen de huidige rentevoeten, die momenteel nog altijd heel laag liggen. Ook bespaar je op kosten zoals notaris- of hypotheekkosten, omdat je geen nieuwe woonlening moet aangaan en dus niet langs de notaris moet.

Tip: bekijk of je in aanmerking komt
voor het 6% btw-tarief

Om te weten welke manier van financieren de beste optie is voor jou, bereken je best eerst de kosten van je nieuw terras en eventueel andere werken of aankopen die je wilt financieren. Belangrijk om tot het totale kostenplaatje te komen, is dat je weet of je jouw nieuw terras kan aanleggen aan het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

In België kan je voor de renovatie van je terras in aanmerking komen voor de 6% btw-regel als je aan de volgende vier voorwaarden voldoet:

  • Je woning is ouder dan 10 jaar;
  • De woning is je hoofdverblijfplaats;
  • De aanleg van je terras (of andere werken) wordt uitgevoerd door een geregistreerde aannemer die de de werken aan jou factureert;
  • Het terras grenst aan je woning (en ligt dus niet achteraan in je tuin)

Ben je een doe-het-zelver? Dan kom je niet in aanmerking voor deze regeling. Van 1 januari 2021 tot 31 december 2022 kom je trouwens in België onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking voor 6% in plaats van 21% btw voor sloop en heropbouw. Als je dus een oude woning afbreekt en daarop een nieuwbouw zet, kan je samen met je nieuwbouw ook je nieuw terras financieren onder dit voordelig tarief.

Wil je graag inspiratie opdoen voor je nieuwe terras? Kom dan langs in één van onze toonzalen of ontdek onze meest populaire producten; Belgische blauwe steenbeton en Oosterse natuursteen

Op zoek naar inspiratie voor jouw droomterras?
Bekijk hier enkele realisaties!

KERAMIEK
KERAMIEK
02043-ZW-R-3 TVG Keramiek Channel Dark 80x80
KERAMIEK
KERAMIEK
keramiek
keramiek buiten
keramische tegels
WEB-Keramiek South Belgium 60x60

Vorige
Volgende

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven