Bel nu je steen-expert op 011 45 60 00

Milieuvergunning voor je oprit: Wat je moet weten

Milieuvergunning voor je oprit: Wat je moet weten

De voordelen van een milieuvriendelijk oprit

Een milieuvriendelijk oprit is zowel goed voor het milieu, en biedt ook praktische voordelen. Door te kiezen voor waterdoorlatende oplossingen verminder je de kans op wateroverlast en draag je bij aan een betere waterhuishouding in je omgeving. Bij ArtStone bieden we diverse opties om je oprit duurzaam en stijlvol in te richten.

Stappenplan: Heb je een milieuvergunning nodig voor je oprit?

Het stappenplan helpt je te bepalen of je een milieuvergunning nodig hebt voor je oprit. Volg de eenvoudige stappen en ontdek de beste materialen voor jouw situatie.

Stap 1: Is een waterdoorlatende verharding voorgeschreven?

Ja: Je gemeente past de watertoets zeer strikt toe! Soms strikter dan algemeen voorgeschreven. Ga door naar stap 3.

Nee: Je hebt wat meer vrijheid om te kiezen! Ga door naar stap 2.

Stap 2: Helling van je oprit

Controleer de helling van je oprit en of deze steiler of minder steil is dan 2%.

Steiler dan 2%:

Het water loopt snel van je oprit en heeft niet de tijd om te infiltreren op die oppervlakte. Zelfs al is je oprit gemaakt met waterdoorlatende bestratingsoplossingen, dan nog loopt het water af naar de straat. Hier kan je eender welk materiaal kiezen! Je kan kiezen wat je wil. Kom langs in één van onze giga toonzalen of bekijk ze op de webshop.

Let wel op want je moet altijd een aansluiting voorzien naar een wadi of je FluvioStones.

Minder steil als 2%:

Het water zal vooral door je waterdoorlatende bestrating infiltreren. Je moet hier je bestratingsoplossing kiezen zodat het water voldoende kan infiltreren in de bodem. Ga hiervoor naar stap 3.

Stap 3: Kies je materiaal

Als een waterdoorlatende verharding is voorgeschreven of je helling is steiler dan 2%, kun je kiezen tussen waterdoorlatende betonklinkers en zelfs natuursteen klinkers.

Waterdoorlatende klinkers: Deze klinkers laten het water door de klinker infilteren. Combineer dit met een waterdoorlatende fundering. Bekijk onze Aqua-catalogus voor een breed scala aan opties.

Natuursteen klinkers of niet-waterdoorlatende betonklinkers: Deze klinkers laten geen water door. Door slim je voegen te kiezen kan je hier wel een goedgekeurd waterdoorlatend systeem van maken! Bekijk dit in stap 4.

Stap 4: Type voeg kiezen

Bij zowel open als gesloten voegen bieden we specifieke oplossingen:

Open voeg:

De klinker kan met EcoSpacers geplaatst worden (meer hier voor meer info). Het water kan meteen langs de klinker naar de bodem en zo infiltreren. Plaats je klinkers met EcoSpacers op een waterdoorlatende fundering of gebruik FluvioStones. Je kan uit een zeer breed gamma kiezen waar vooral de grootte van je tegel of klinker gaat bepalen dat de voeg voldoende water doorlaat. Hier is de vuistregel dat je voeg 10% van de verharding moet zijn. (bvb. een klinker van 15 x 15 met een voeg van 1cm heeft 10% waterdoorlatendheid)

Opmerking: sommige klinkers zijn waterpasserend en hebben dus ingebouwde EcoSpacers! Dit bespaard je tijd, geld en werk.

Gesloten voeg:

Plaats je klinkers met een gesloten voeg? Dit zal voor minder onkruid zorgen! Ideaal dus. Let wel op dat je nog steeds EcoSpacers nodig hebt om de breedte van je voegen vast te zetten. Plaats ook dit op een waterdoorlatende fundering eventueel met FluvioStones.

Maak je oprit compleet met ArtStone

Bij ArtStone staan we klaar om je te adviseren over de beste materialen en oplossingen voor je oprit. Of je nu kiest voor waterdoorlatende, waterpasserende en natuursteen klinkers, wij bieden een uitgebreid assortiment dat aan al je wensen voldoet. Bezoek een van onze toonzalen of vraag een offerte aan om je project te starten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven