Bel nu je steen-expert op 011 45 60 00

Richtinggevende vragen bij het kopen van een terras

ArtStone is expert in materiaal voor het terras. Een terras is een uitloper van het interieur. Het is vaak een extra ‘leefplaats’ waar genieten bij zomerse temperaturen belangrijk is. Het buitenleven wint steeds meer aan waarde. Velen kiezen om hun terras af te werken in tegels, maar de klinkers blijven ook populair. Hoe begeleid je iemand in een goede keuze voor de afwerking van het terras? Het kan in natuursteen, keramiek, klei of beton?

Een tegel kiezen die bij de klant, hun project en het budget past, is belangrijk. Maar stem dit ook af met de plaatsing. Ons materiaal mag nog zo goed zijn, bij plaatsing moet er met veel rekening gehouden worden. Daarom werken wij samen met professionele aannemers. De doe-het-zelver staan we bij met goede raad. Want een goede voorbereiding, een stevige ondergrond, een goede randafwerking en voldoende waterdoorlatendheid zijn voor buitenvloeren heel belangrijk

Vraag 1: wat zie je graag?

Iedereen laat zich leiden door zijn smaak.

 • Eerder verschillende kleuren of patronen?
 • Wil je het terras in een andere uitvoering dan de oprit?
 • Wil je de binnenvloer laten overvloeien naar je terras of net niet?
 • Wat met de terrasmeubels?

Onthoud dat dezelfde kleuren zorgen voor een strakke look, maar dat je daarvoor perfect verschillende materialen kan gebruiken.

Vraag 2: hoe belangrijk is het onderhoud?

Klinkers bestaan in natuursteen, beton of klei. Betonklinkers zijn robuuster, bestaan met of zonder toplaag, met of zonder granulaat …

Hoe is de lichtinval? Als je klinkers overweegt, denk dan ook aan het rechtstreeks zonlicht. Na een donkere natte winter kan er zich een algenlaag vormen op de klinkers. Rechtstreeks zonlicht laat die spontaan verdwijnen.

Bij natuursteen is de herkomst belangrijk voor het onderhoud. Kalksteen en Belgische en oosterse blauwe hardsteen zijn zacht en zelfreinigend. Hierdoor zijn ze zeer gegeerd. Alleen op zuur reageren ze. Ook zandstenen en kasseien zijn door hun verkapte verwerking heel onderhoudsvriendelijk..

Vraag 3: zijn waterdoorlatendheid en antislip belangrijk?

Met tegels in keramiek, beton of natuursteen in grote formaten kan je een waterdoorlatendheid creëren met Kiezels en grote uitsparingen tussen de tegel.

Het plaatsen van tegels uit keramiek of natuursteen van 2 of 3 cm op tegeldragers biedt ook voordelen om o.a. water af te voeren, infiltratie te garanderen en leidingen te verbergen. Een terras op tegeldragers kan je perfect uitbreken en verplaatsen, gelijmde en gevoegde tegels niet. Meestal wordt voor een ondergrond met kiezels gekozen.

Wist je trouwens dat je tegels ook gewoon op gras kan leggen? Je legt een laag grind van 5 tot 8 cm met een korrel van 3 tot 6 mm bovenop het gras en plaatst hierboven de tegel.

Klinkers of betontegels heb je in poreuze of waterpasserende vormen. Door hun textuur, voeg en plaatsing op een waterdoorlatende ondergrond infiltreert het water voldoende en krijgt watergladheid geen kans.

Vraag 4: hoe wordt de tegel geplaatst?

Bij renovatieprojecten kan je niet alle tegels plaatsen. De dikte van het legbed bepaalt vaak de mogelijke dikte van de te kiezen tegel of klinkers. Keramische tegels of tegels uit blauwe hardsteen van 2 tot 3 cm volstaan meestal.

 • De keramische tegel wordt meestal op een grind of op een zandbed gelegd. Keramiektegels van 2 cm moeten op de 4 hoeken gedragen worden. Keramische tegels worden meestal ofwel verlijmd ofwel op tegeldragers geplaatst.
 • Natuursteen tegels worden doorgaans ofwel in een mortelbed geplaatst of verlijmd.
 • Klinkers legt men op een bed van gestabiliseerd zand.

Voor een zelfplaatser raden wij vaak de klinker van 6 cm aan. De plaatsing op een waterdoorlatende laag stabilisé is eenvoudig. Een klinkerbed laat ook spanningen toe.

Tip: bij Artstone vinden wij  naast kwaliteit ook een goed advies van de gespecialiseerde aannemer meer dan noodzakelijk.

Vraag 5: wat is het budget?

Klinkers zijn vanaf 11,50 €/m² (excl.) het goedkoopste alternatief.

 • Uiteraard kunnen de prijzen nog variëren afhankelijk van het materiaal, de kleur, de maat, de vorm en de samenstelling.

Voor tegels is alles afhankelijk van het materiaal, maar de stelregel is: hoe groter, hoe duurder.

 • Betontegels zijn er vanaf ± 11 €/m² (excl.)
 • natuursteen al vanaf ± 30 €/m² (excl.)
 • keramische tegels vanaf 24 €/m² (excl.)

Houd ook rekening met de plaatsing. Die varieert van 30 euro/m² tot 80 euro/m².

 

Contacteer ons hier vrijblijvend voor een offerte op maat! Geen idee waar te beginnen? Onze experten in onze toonzalen te PuursLedeZedelgem en Heusden-Zolder helpen je op weg!

Op zoek naar inspiratie voor jouw droomzwembad? Bekijk hier enkele realisaties!

keramiek
zwembadboord
Langwerpige slider zwembad4
Zwembadboord natuursteen
zwembadboorden-keramiek
bbs beginafbeelding zwembad
01498-ZW-R-4 Vercammen Alg. Bouwond. Bossen 18 Koningshooikt Palladio Light Zwembadboord Papegaaienbek Rond 60x30x3-5 + Kleiklinker Chateau Nicolas 20x5
realisatie zwembadboord 1
zwembad belgische blauwe steen met tuinset en treden
Vorige Volgende

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven