Tegels of klinkers voor je terras?

Een terras is een uitloper van je interieur. Het is vaak een extra ‘leefplaats’ waar genieten bij zomerse temperaturen belangrijk is. Het buitenleven wint steeds meer aan waarde. Veel bouwheren kiezen om hun terras af te werken in tegels, maar de klinkers blijven ook populair.

 

Hoe maak je een goede keuze voor de afwerking van jouw terras?

Een tegel in natuursteen, keramiek of beton? Of een klinker in natuursteen of beton?

In deze blog helpen wij jou bij je keuze.

 
 

5 vragen die jou helpen bij jouw keuze 

 

1. Wat zie je graag?

Iedereen laat zich leiden door zijn smaak. Dat is ook het eerste waar onze adviseurs naar vragen. Zie je graag verschillende kleuren of patronen? Wil je het terras in een andere uitvoering dan de oprit? Wil je de binnenvloer laten overvloeien naar je terras of net niet? Weet dat dezelfde kleuren zorgen voor een strakke look, maar dat je daarvoor perfect verschillende materialen kan gebruiken. Tot zelfs de terrasmeubels kan je laten opgaan in dezelfde kleur.

2. Hoe belangrijk is het onderhoud van je terras?

Klinkers worden gemaakt uit natuursteen, beton of klei. Betonklinkers zijn robuuster, kunnen afgewerkt worden met of zonder toplaag, met of zonder granulaat …

Als je klinkers overweegt, denk dan ook aan het rechtstreeks zonlicht. Hoe is de lichtinval? Na een donkere natte winter kan er zich een algenlaag vormen op de klinkers. Rechtstreeks zonlicht laat die spontaan verdwijnen. Bij natuursteen is de herkomst belangrijk voor het onderhoud. Kalksteen en Belgische en oosterse blauwe hardsteen zijn zacht en zelfreinigend. Hierdoor zijn ze zeer gegeerd. Alleen op zuur reageren ze. Ook zandstenen en kasseien zijn door hun verkapte verwerking heel onderhoudsvriendelijk.

3. Zijn waterdoorlatendheid en antislip belangrijk?

Gietbeton en hardhouten vloeren verliezen ieder jaar meer terrein omdat ze geen water doorlaten en zeer glad zijn bij regenweer. Met tegels in keramiek, beton of natuursteen in grote formaten kan je een goede waterdoorlatendheid creëren. Kiezels en grote uitsparingen tussen de tegels zorgen hiervoor. Ook de plaatsing van tegels uit keramiek of natuursteen van 2 of 3 cm op tegeldragers bied t tal van voordelen om o.a. water af te voeren, infiltratie te garanderen maar ook om leidingen te verbergen. Een terras op tegeldragers kan je perfect uitbreken en verplaatsen, gelijmde en gevoegde tegels niet. Meestal wordt voor een ondergrond met kiezels gekozen. Wist je trouwens dat je tegels ook gewoon op gras kan leggen? Je legt een laag grind van 5 tot 8 cm met een korrel van 3 tot 6 mm bovenop het gras en plaatst hierboven de tegel. Klinkers of betontegels heb je in poreuze of waterpasserende vormen. Door hun textuur, de voeg en de plaatsing op een waterdoorlatende ondergrond infiltreert het water voldoende en krijgt watergladheid geen kans.

4. Is de dikte van de tegel belangrijk?

Bij renovatieprojecten kan je niet alle tegels plaatsen. De dikte van het legbed bepaalt vaak de mogelijke dikte van de te kiezen tegel of klinkers. Keramieken tegels of tegels uit blauwe hardsteen van 2 tot 3 cm volstaan meestal. De keramieken tegel wordt meestal op een grind of op een zandbed gelegd terwijl de natuursteentegel eerder op tegeldragers ligt. Keramiektegels van 2 cm moeten op de 4 hoeken gedragen worden. Klinkers legt men op een bed van gestabiliseerd zand. Zowel klinkers als tegels kunnen in de massa geproduceerd worden. De kwaliteit van de toplaag van beide type tegels kent de laatste jaren bijna geen verschil meer. Een goede slijtweerstand is meestal gegarandeerd. Bij Artstone vinden wij kwaliteit heel belangrijk maar vinden ook een goed advies van de gespecialiseerde aannemer meer dan noodzakelijk. Voor een zelfplaatser raden wij vaak de klinker van 6 mm aan. De plaatsing op een waterdoorlatende laag stabilisé is eenvoudig. Een klinkerbed laat ook spanningen toe.

5. Wat is je budget?

Klinkers zijn het goedkoopste alternatief. Uiteraard kunnen de prijzen nog variëren afhankelijk van het materiaal, de kleur, de maat, de vorm en de samenstelling van de onderlaag.

Voor tegels hangt alles af van het materiaal, maar de stelregel is: hoe groter, hoe duurder. Betontegels vind je al van ± 11 euro per m2, natuursteen al vanaf ± 30 euro per m2 en keramische tegels vanaf 40 euro per m2. Houd ook rekening met de plaatsing. Die varieert van 30 euro/m2 tot 80 euro/m2.

Een tegel kiezen die bij jou, jouw project en bij je budget past, is belangrijk. Vergeet echter ook niet dat de plaatsing van cruciaal belang is.

Het materiaal mag nog zo goed zijn, bij de plaatsing moet j e met heel veel rekening houden. Daarom werken wij samen met professionele plaatsers die weten waar ze mee bezig zijn.

Ook de doe-het-zelver staan we bij met goede raad.

Want een goede voorbereiding, een stevige ondergrond, een goede randafwerking en vold oende waterdoorlatendheid zijn voor buitenvloeren heel belangrijk.

 

Kom alles te weten bij jouw ArtStone in de buurt!

Meer informatie nodig? Breng onze toonparken een bezoek of maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Share:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
On Key

Gerelateerde posts

Main Menu