Bel nu je steen-expert op 011 45 60 00

Zo hou je Belgische Blauwe steen in topvorm

Het natuurlijke en doorleefde karakter van Belgische Blauwe Steen is zowat het meest aangehaalde verkoopargument voor dit duurzame bouwmateriaal, maar als wederwoord heb je ongetwijfeld ook al wel bedenkingen gehoord over het onderhoud. Zijn die terecht? En hoe hou je arduinen tegels en werkbladen dan precies in topvorm? 

Poreuze kalksteen 

Aan de basis van de meeste vooroordelen over het onderhoud van Belgische Blauwe steen ligt het poreuze karakter van de steen. Belgische Blauwe steen is namelijk een kalksteen, die vol zit met kleine poriën. Valt daar iets vets of iets zuurs op, dan ontstaat er mogelijk meteen een vlek. Die bevindt zich effectief in het materiaal en kan je dus niet zomaar met een vod of sponsje afvegen. Is dit een ramp? Natuurlijk niet! 

Vetplekken op Belgische Blauwe steen 

Vet- en olie laten op Belgische Blauwe steen in eerste instantie donkere plekken na. Vetplekken lossen zichzelf op, dat is dan weer een positieve eigenschap van deze poriën in de steen. Wacht enkele weken en de plek van je gezellige bbq is plots verdwenen door de regen en de zon. Gaat dit niet snel genoeg? Dan heeft ArtStone enkele wondermiddeltjes specifiek voor deze gevallen. 

Belgische Blauwe steen en zuur 

En wat dan met de zuurvlekken? Dit is minder optimaal. Toch betekent dit niet dat je tegel of werkblad bij een zuuraantasting effectief verloren is. Het probleem zit zich steeds slechts in de bovenste fractie van een millimeter. Dit is snel opgelost door het oppervlakte te schuren.

Minder last van mos 

Op onderhoudsvlak heeft het poreuze karakter van arduin overigens ook voordelen. Zo zal er bij Belgische Blauwe steen minder sprake zijn van stilstaand water dan bij bijvoorbeeld keramische tegels. Dit geeft ook een natuurlijke antislip laag. De poriën zetten zich open bij contact met water.

Een kwestie van de afwerking 

Wil je zo min mogelijk onderhoud aan je vloer of terras in Belgische Blauwe Steen? Denk dan ook goed na over de afwerking. Op een volledige gladde steen zullen vlekken van vet of zuur bijvoorbeeld veel sneller opvallen, terwijl ze op een sterk verouderd exemplaar visueel minder storend zijn.  Ook de donkerheid van de afwerking heeft hier mee te maken. Hoe donkerder hoe minder je een vetvlek gaat zien. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven