Rechthoekige tegels: een dankbaar formaat

Het hoeft niet altijd vierkant te zijn. Heb je al eens aan een rechthoekige terrastegel gedacht? Zon rechthoekig formaat geeft je namelijk net iets meer mogelijkheden en vrijheden om je (buiten)ruimte vorm te geven. Vooral grote formaten zoals 120 x 60 cm hebben een bijzonder effect op de ruimtelijkheid.

Rechthoekige tegels geven richting aan je terras 

Een vierkant is een statische vorm. Elke hoek recht, elke zijde even lang, alles in balans. Een rechthoek, daarentegen, heeft een meer dynamisch aspect. Een rechthoek heeft een verhouding, een richting, een oriëntatie. En daar kan je mee spelen. 

Beeld je maar eens in dat je rechthoekige tegels op een terras in de lange of de dwarse richting legt. Het effect is meteen anders. In het eerste geval zal de breedte van het terras benadrukt worden; in het andere vooral de diepte.  

Hoe uitgesproken dat effect precies is en hoe sterk de blik gestuurd wordt, hangt dan weer af van de verhoudingen van de tegel. Algemeen kan je stellen dat hoe groter het verschil tussen de lengte en de breedte van de tegel, hoe opvallender de richting. De ultrasmalle parkettegels hebben zo het meest uitgesproken effect. 

Breng variatie in het legverband

Vierkante tegels worden in de regel vooral recht op recht geplaatst; heel af en toe wordt misschien gewerkt met een halfsteensverband. Maar met een rechthoekige tegel is er meer variatie mogelijk.  

Zo kan je rechthoekige tegels, afhankelijk van het precieze formaat, ook perfect op 1/3 of 1/4 plaatsen. Het stelselmatig verspringen van de voegen zorgt dan voor een iets speelser effect. Bovendien heeft zo’n legverband ook technische voordelen. Op een rechthoekige tegel zit vaak namelijk een klein beetje bolling. Leg je de tegels op 1/3 of 1/4, dan krijg je een vlakker resultaat dan bij een halfsteensverband. 

Smalle rechthoekige tegels met verschillende lengtes kan je dan weer in parketverband plaatsen en bij natuursteen kan je de lengtes zelfs in alle vrijheid zelf kiezen. Zo zullen de voegen schijnbaar willekeurig verspringen en krijg je een mooi organisch geheel. 

En dan is er nog het lineair verband, waarbij tegels met verschillende lengtes en breedtes in afwisselende stroken gecombineerd worden.

Van terras tot stapsteen

Toch hoeft een rechthoekige tegel niet altijd in een verband te liggen. Vooral de iets kleinere langwerpige formaten, zoals 80 x 40 cm of 60 x 30 cm, kunnen ook als losse stapstenen toegepast worden, omringd door gras of grind. Kies een unieke tegel om een wandelpad te creëren van voordeur naar straat, of gebruik de tegel van je terras om dezelfde sfeer doorheen de hele tuin door te trekken

Ons aanbod

In elke productcategorie zijn langwerpige tegels beschikbaar en dat in diverse formaten. 

Natuursteen 

Grote langwerpige formaten zoals 180 x 120 cm, 160 x 80 cm en 120 x 60 cm behoren tot ons standaardgamma in zowel de eigen productie Belgische Blauwe steen als andere, geïmporteerde natuursteen. Er is voorraad van verschillende langwerpige tegels. Dat geldt ook voor banen van 20, 30, 40, 50 of 60 cm breed. Daarnaast leent natuursteen zich perfect tot maatwerk en kan op aanvraag ongeveer elk formaat geproduceerd worden. 

Keramiek 

Er is een ruim aanbod aan keramische tegels in de formaten 120 x 40 cm en 120 x 60 cm. Het XXL-formaat zoals 240 x 120 cm zijn zelfs mogelijk. Parkettegels in diverse looks zijn verkrijgbaar in 180 x 30 cm, 120 x 30 cm en 120 x 20 cm. Indien nodig kunnen we ook maatwerk aanbieden. 

Tip: kies je voor keramische parkettegels met houtlook, plaats deze dan op tegeldragers. De open voegen zullen de illusie van houten planken enkel maar versterken. 

Beton 

Langwerpige betontegels zijn het uitgelezen materiaal voor stapstenen. In het gamma ArtStone betontegels is 100 x 50 cm zo een standaardformaat; in het assortiment Granutex tegels zijn diverse uitvoeringen beschikbaar in onder meer 80 x 40 cm en 60 x 30 cm.  Een lineair verband is beschikbaar in zowel het ArtStone als het Granutex gamma, inclusief een waterdoorlatende versie. 

Share:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
On Key

Gerelateerde posts

Main Menu