Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Zijn de prijzen BTW-inbegrepen?

Wij proberen steeds onze prijzen BTW inclusief 21 % te vermelden. In onze toonzaal vermelden we ook de prijzen exclusief BTW.

U bent op de hoogte van het voordeel tarief van 6% op de aankoop van uw tegels en klinkers wanneer u deze door een professionele plaatser laat verwerken? Indien uw privewoning ouder is dan 10 jaar geldt  6% btw op de levering en de plaatsing van de tegels. Met een aannemerslogin zie je de prijzen excl. btw.

Mijn woning is ouder dan 10 jaar. Geniet ik van 6% BTW?

Dat kan. In België kan u genieten van het verlaagde Btw-tarief van 6 % indien uw woning ouder is dan 10 jaar en u de tegels laat plaatsen door een geregistreerd aannemer. Hij zal u de tegels of klinkers door-factureren, samen met de plaatsing, aan 6 % BTW. Voor zelfplaatsers is het verlaagde Btw-tarief nooit van toepassing.

Wat betekent ‘tonaliteit’?

Iedere keramische en betontegel krijgt bij de kwaliteitscontrole een tonaliteit of kleurbadnummer . Deze wordt meestal gestempeld op de doos keramische tegels. Per productie zijn er kleine verschillen qua donkerte en warmte. Hoe genuanceerder de tegel, hoe minder het kleurverschil zal opvallen. Hoe egaler de tegel, hoe meer het kleurverschil zal opvallen. In het laatste geval dienen de tegels dus eenzelfde tonaliteit te hebben.

Wat betekent ‘caliber’?

Iedere keramische tegel krijgt bij de kwaliteitscontrole een caliber of exacte maat mee. De tegels worden op hoge temperaturen gebakken waardoor ze enkele centimeters krimpen. Door tal van factoren kan niet op voorhand voorspeld worden hoe sterk de tegel precies gaat krimpen. Hierdoor kunnen de tegels na het bakken verschillen qua grootte. Dit gaat over een verschil van enkele fracties van millimeters tot enkele millimeters. Vandaar dat wij aanraden om met tegels te werken van eenzelfde kaliber of caliber.

Wat betekent ‘gerectificeerd’?

Een gerectificeerde tegel is een keramische tegel waarbij de randen recht gezaagd zijn. Op die manier is het mogelijk om te werken met hele fijne voegen.

Wat betekent ‘lapato’?

Lapato is een oppervlakteafwerking tussen glanzend en mat, vooral gebruikt bij keramische tegels. Deze afwerking geeft een zacht satijn of geboend oppervlak aan de tegel.

Wat betekenen ‘antislipwaarden’?

De antislipwaarde van de tegel wordt aangeduid met een R-waarde. Hoe ruwer het oppervlak, hoe hoger de R-waarde.Voor antislip is R 9 tot R 11 vereist.De antislipwaarde van de tegel kan ook aangeduid worden in A, B of C. Dit is het geval voor blootsvoets belopen vloeroppervlakken.

Kan een keramiek in 1 cm dikte ook vorstvrij zijn?

Jarenlang werden er keramische tegels met  dikte 1 cm geplaatst op de terrassen. Op zich is een keramische tegel vorstvrij aangezien de meeste keramiek een vochtopname van – 0,5% heeft. Het is vooral de plaatsing die aangepast dient te worden (ondergrond, cementvoeg, uitzetvoegen, drainage enz…).

Tegels van +- 2cm zijn specifiek voor outdoor gebruik geproduceerd. De antislipwaarde is aangepast aan het buitengebruik.

De keuze voor tegels van 2 cm voor buiten wordt daarom bij voorkeur om de bovenstaande en andere productkenmerken geadviseerd.

Vraag meer informatie bij uw toonzaal bezoek.

Tegeldragers nodig?

Er zijn meerdere prijs/ kwaliteiten op de markt. De plaatsingseenvoud, de sterkte op lange termijn zullen bepalend zijn voor de keuze van uw project.

Vraag info in onze toonzaal of neem een kijkje op Artstone Tegeldragers of bij onze leverancier Impertek.

Ik ben beperkt op basis van mijn omgevingsvergunning om verharding, klinkers te plaatsen rond mijn woning/industriegebouw. Heeft Artstone hier een oplossing voor?

Waterdoorlatende of waterpasserende klinkers mogen meestal geplaatst worden over de gehele oppervlakte als er een bijkomende  oplossing is voor het dakwater op eigen terrein ( aansluiting riolering wordt beperkt ).  Opvang van overig regenwater via een regenput is namelijk verplicht sinds enkele jaren waardoor  reeds een groot deel hemelwater opgevangen wordt. Voor het resterende deel heeft Artstone een innovatief, zeer interessant betonnen bovengronds infitratiesysteem genaamd Fluvio. Of kijk voor meer info of professionele info op infiltratiebuffering.be

Welke afwerkingen in Belgisch blauwe hardsteen zijn mogelijk?

Artstone biedt de volgende afwerkingen in Belgisch blauwe hardsteen aan:

Enoluce, Enostyl, Enopure, Henegouwen antic, Klinkstone, Enowave, Cliveno, Enoscala, Brickeno, IJsbloemen, Givre, Enostone, Enoskin, Enodesign, Enoterra, Enotouch, Enopasso, Sabbiato, Conception, Soignies, Patinato, Agrypa, Natura, Spuntato, Anticata, Bornival, Levival, Repro Monastir, Bocq Blue de Lessines, Agrippa, Anticato, Bornival, Castellana, Cottage, Classic, Clivio, Conception, Dantino, Donsato, Graffiata, Indonstyle, Lappato forte, Old castle, Old church, Poco veccio, Roulato, Soignies style, Striato, Stylo romano, Taille ancienne, Versailles, Vieux bocq, Vieux egilise, Vintage, Vintage soft brushed, Lappato patinato, Levival, Mat satiné, Natura Claire, Nostra, Asian Blue, Kandla Ochre, Champagne Pearl, Pepperino Dark, Kandla Grey, Porfido Grigio, Twilight, Tandur, Vinh, Antico, Brossato, Satino, Parquet.

Wat na de plaatsing van keramische vloertegels?

Na de plaatsing adviseren we ten zeerste uw nieuwe vloer te reinigen met een cementsluierverwijderaar. (bv. Lithofin KF-cementsluierverwijderaar) Het is immers mogelijk dat door de plaatsing heel kleine cementdeeltjes zich vastzetten op het oppervlak van uw tegels. Deze zijn NIET met een allesreiniger te verwijderen. Nadien gebruikt u best een neutraal product. Als verdeler van Lithofin-producten adviseren we u graag welk product u het best gebruikt.

Wat zijn die witte vlekken op mijn betontegels of -klinkers?

WITTE UITSLAG OP BETON IS ALTIJD SLECHTS TIJDELIJK
Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Zo gezien is het eigenlijk een natuurproduct. En net als bij sommige andere processen, bijv. de fabricage van wijn, zijn er altijd bepaalde factoren die je niet in de hand hebt. De natuur gaat zijn eigen gang. In beton komt dat tot uiting in het uittreden van vrije kalk, die storende vlekken kan veroorzaken, de zgn. witte uitslag.

Hoe ontstaat het?
Van de vier basiscomponenten is cement in dit geval de boosdoener. Door een chemische reactie met water wordt vrije kalk gevormd, die zich op het betonoppervlak afzet. Dat kan gebeuren bij de productie, door het aanmaakwater (primaire uitslag), of later door regen (secundaire uitslag). De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een onoplosbaar calciumcarbonaat ontstaat. Een euvel waaraan ook de producten uit onze bedrijven niet altijd ontkomen. Wanneer ontstaat het? Niet of nauwelijks tijdens de productie, al wordt dat vaak gedacht. De zeer goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor (ca. 0,3) werken bijzonder gunstig op het tegengaan van witte uitslag. Primaire uitbloeiing is daardoor bij de productie van betonproducten zo goed als uitgesloten. Dat ook deze elementen van uitslag te lijden hebben komt voornamelijk omdat na de productie de chemische reactie van cement en water gewoon doorgaat. Tijdens de opslag of na plaatsing wordt voortdurend water aan de lucht onttrokken. Vooral tijdens regenbuien wordt een overmaat van water door betonproducten opgenomen, dat na de bui weer wordt afgesloten, met als gevolg de zgn. secundaire uitbloeiing.

Wat is er aan te doen?
Weinig of niets. Calciumcarbonaat is praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen, zonder het product zelf aan te tasten. Het enige dat helpt is: GEDULD. Want alle witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf. De chemische verklaring hiervoor is dat door voortdurend contact met de lucht steeds meer kooldioxide wordt toegevoegd, waardoor het calciumcarbonaat langzaam wordt omgezet tot calciumhydrogeencarbonaat, dat wel in water oplosbaar is. Hoelang het duurt voordat witte uitslag van betonproducten verdwenen is, valt moeilijk te voorspellen. Dat hangt af van bijv. de intensiteit van het verkeer dat erop plaatsvindt, maar ook van atmosferische omstandigheden. Het is nl. gebleken dat zure verontreinigingen, zoals koolzuur en zwaveldioxide, het oplossen van witte uitslag bespoedigen. Met andere woorden, het verdwijnt sneller op plaatsen met veel industrie als in gebieden met veel zuivere zee- of berglucht.Maar belangrijk om te weten is dat witte kalkuitbloei géén negatief effect heeft op de sterkte of duurzaamheid van een product.

Ik wil een zwevend terras?

Zoek je naar een feilloos resultaat voor de restyling van een dakterras of balkon?
Dan kunnen tegeldragers een uitkomst bieden. Zeker wanneer de oppervlakte niet overal even vlak is, helpen tegeldragers om tot een strak geheel te komen.

Wat is een tegeldrager nu precies?
Tegeldragers zijn een soort kunststoffen draagvoetjes, gemaakt uit 100% recycleerbaar materiaal. Deze worden rechtstreeks op de ondergrond gezet en fungeren als vlakke fundering voor het tegelbed. Ze zijn verstelbaar in de hoogte zodat het terras genivelleerd kan worden. Duurzaam, budgetvriendelijk en herbruikbaar.

Wat zijn de voordelen van werken met een tegeldrager?
Er is geen fundering, dekvloer of tegellijm meer nodig. Het water zal gemakkelijker afgevoerd kunnen worden door het voorzien van een hellingsgraad. Daarnaast wordt er gewerkt met openvoegen zodat regenwater naar beneden zakt en onder de tegels kan wegvloeien. In vergelijking met een terras met dichte voegen, zou het water kunnen aanvriezen, met barsten als gevolg. Bovendien is door het gebruik van tegeldragers geen risico meer op kalkuitslag. De open ruimte onder de tegels biedt een ideale oplossing voor het wegwerken van leidingen en kabels, die altijd makkelijk toegankelijk blijven. Indien het terras moet worden verplaatst of opengebroken, raken de tegels niet beschadigd en worden de tegeldragers opnieuw ingezet.

Hoeveel tegeldragers zijn er nodig?
Zowel keramische buitentegels, natuursteen als betontegels kunnen op tegeldragers gelegd worden. Het aantal tegeldragers dat je nodig hebt, is sterk afhankelijk van de afmeting en buigweerstand van de tegel. In theorie is het voldoende om 4 tegeldragers op de hoeken. Maar bij bepaalde formaten is het aangeraden om 1-2 tegeldragers extra te voorzien. (75x75 cm in het midden, maar ook bij langwerpige buitentegels plaats je extra).

Let er steeds op dat tegeldragers geschikt zijn om personen te dragen, geen voertuigen.

Voor meer info over de tegeldragers, de plaatsing en het aantal stuks nodig per tegel, neem zeker even contact op met ons.
Heb je nog vragen? Wij zijn er om je te helpen! Contacteer ons

Main Menu