Natuursteen, voor een authentieke uitstraling

Populair en veelzijdig … dat is wel het minste dat je kan zeggen van natuursteen. Het straalt daarnaast niet alleen elegantie uit maar is ook uitermate praktisch in gebruik. Daarom is de keuze tussen natuursteen en zijn concurrenten ook te herleiden tot een keuze tussen natuurlijk of “namaak”.

Toch durven de meningen over natuursteen tegels nogal eens uiteenlopen. Tegenstanders vinden de tegels te duur, te glad, niet vorstvrij, niet vlekvrij, … Terwijl de voorstanders vooral wijzen op sterke kenmerken van het product zoals de levensduur en de esthetische voordelen van een natuurlijk gevormde steen. Maar wat is nu eigenlijk natuursteen? Kloppen alle vooroordelen wel over dit product?

Wat is natuursteen precies?

De term natuursteen is een verzamelnaam voor duizenden soorten stenen die wereldwijd worden ontgonnen. Het uitzicht en de eigenschappen worden bepaald door de manier waarop de steen door de eeuwen heen werd gevormd. Rivieren, vulkanen, gebergtevorming, breuklijnen, … tal van natuurelementen spelen een rol bij de totstandkoming van natuursteen. Elke natuursteen is uniek. Geen enkele plaats op aarde ondergaat immers dezelfde geologische processen of heeft dezelfde samenstelling. Natuursteen van eenzelfde steensoort kan ook onderling verschillen in kleur en eigenschappen.

Gemakshalve wordt natuursteen onderverdeeld in grote groepen:

Graniet
Kenmerkend zijn de gevlamde structuren. Door de hardheid maakt dit een ideaal vloermateriaal voor druk belopen plaatsen. Het heeft een goede weerstand tegen vervuiling, is strak en kan gelegd worden met fijne voegen.

Basalt
Met een fijnkorrelig uitzicht passen ze uitstekend bij een moderne minimalistische stijl.

Kwartsiet en porfier
Een gekloven steen met een natuurruw en rustiek karakter. Typisch zijn de glinsteringen in de steen.

Leisteen
Sterk gelaagd. Ondanks het eerder ruw uiterlijk kunnen ze meestal verzoet worden waardoor ze geschikt zijn als vloerbedekking zowel voor binnen als voor buiten. Ook geschikt als muurbekleding.

Blauwe hardsteen
Een compacte, donkere kalksteen die in verschillende oppervlakteafwerkingen bestaat. Afkomstig uit België, Ierland of Vietnam.

Kalksteen
Vrij zachte stenen die zich makkelijk laten bewerken. Kunnen vaak niet gepolijst worden en worden in een verzoete afwerking afgeleverd. Ondanks het eerder poreuze karakter worden ze toch vooral als buitenbevloering gebruikt.

Zandsteen
Geschikt voor toepassingen in een rustieke en landelijke omgeving. Sommigen zijn iets poreuzer en daarom beter geschikt voor de zonnige kant van het huis.

Marmer
Laat zich gemakkelijk bewerken en heeft een grote kleurschakering. Het kent vele toepassingen maar vooral binnenshuis. Is niet vorstbestendig.

Misvattingen over natuursteen

Laten we maar een aantal vooroordelen uit de weg te ruimen.

Natuursteen is duur.
Fout! Want er zijn reeds heel wat terrastegels die minder dan €25/m² kosten.

Natuursteen is niet vorstvrij
Dat kan voor sommige soorten van twijfelachtige oorsprong, maar de meeste Belgische natuursteensoorten zijn afdoende getest (door onder meer het WTCB) op vorstbestendigheid. Loskomen en barsten van tegels heeft eerder te maken met een onzorgvuldige plaatsing.

Natuursteen is te glad
Slipgevaar bij natte tegels heeft te maken met de gekozen afwerking. Voor buitenwerken is er een ruime keuze aan aangepaste afwerkingen zoals geschuurd, gevlamd, gebouchardeerd, natuurruw, oude frijnslag, …

Natuursteen is gevoelig voor vlekken
Een natuurproduct laat je best aan de natuur over. De steen reinigt zichzelf. Een ferme regenbui kan wonderen doen.

Natuursteen wordt groen
Klopt in sommige gevallen maar dat geldt eigenlijk voor bijna alle producten die het hele jaar door buiten liggen. Enkele tips die dat probleem kunnen voorkomen: leg nooit een poreus materiaal aan de noordzijde van de woning, zorg voor voldoende helling zodat het water niet op de stenen blijft staan. Is er na de winter toch een groene aanslag, dan zijn er in de buitenreinigers die het groen in een handomdraai wegnemen.

Natuursteen is moeilijk te plaatsen
Wij raden bij de plaatsing van natuusteen om een beroep te doen op een vakman. Daarnaast raden we ook aan steeds de plaatsingsvoorschriften te volgen.


Contacteer ons hier vrijblijvend voor een offerte op maat! Geen idee waar te beginnen? Onze experten in onze toonzalen te PuursLedeZedelgem en Heusden-Zolder helpen je op weg!

Op zoek naar inspiratie voor jouw droomzwembad? Bekijk hier enkele realisaties!

On Key

Gerelateerde posts

Main Menu