Een chique kasteellook met tegels in Romeins verband

Een chique kasteellook met tegels in Romeins verband

0 Share

Heb je een grote oppervlakte te betegelen en hou je van landelijke stijl, dan zorgt het legpatroon in Romeins verband voor een unieke uitstraling van je terras.
Denk daarbij aan de chique Franse kasteeltuinen met hun prachtige terrassen.

Romeins verband is een techniek waarbij verschillende formaten (180X120 – 120X120 – 120X60 en 60X60, dikte 5cm) van tegels worden gecombineerd om zo tot een vloer met natuurlijke schakering te komen. Met Romeins verband legt men de tegels in een traditioneel legpatroon. Een bepaald patroon herhaalt zich over de oppervlakte. Je hebt daardoor wel de schakering, maar het blijft ‘klassiek’ door de herhaling.

Heb je graag meer afwisseling, dan kun je verschillende formaten door elkaar combineren. Dit noemen ze wildverband.

Romeins verband Belgische blauwe steen voor een chique kasteellook
Landelijke stijl met Romeins verband Belgische blauwe steen

Waar je op moet letten bij het plaatsen van Romeins verband

Eigen aan een vloer in Romeins verband is de combinatie van de verschillende formaten, maar daarbij zijn het ook de voegen die verspringen. Wanneer je een tegelvloer op deze manier aanlegt, heb je nooit een doorlopende voeg.

Het is belangrijk dat je samen met je tegelplaatser het patroon bespreekt, of als je zelf plaatst het patroon goed uittekent, en eventueel start met een ‘proefstuk’ voor je gaat verlijmen.

Het plaatsen van een tegelvloer in Romeins verband vraagt wat meer voorbereiding en denkwerk dan een andere tegelvloer, maar het resultaat is een tijdloze vloer die blijft verbazen.

Hoe onderhoud je Belgische Blauwe steen?

Algemene regel: bij buitengebruik zijn onderhoudsproducten niet nodig omdat Belgische Blauwe Steen niet poreus is. Hij droogt snel en planten kunnen zich niet vasthechten. Behalve bij overmatige cementsluier te verwijderen met Lithofin Mn vuiloplosser. Bij binnengebruik kan vlekstop W worden geadviseerd voor permanente bescherming.