Een tegel of klinker kiezen voor je terras is één zaak. Daarover hadden we het al uitvoerig in de blog over blauwe hardsteen en de andere mogelijke materialen voor de verharding van je terras of oprit.
Maar over de ondergrond moet ook nagedacht worden. Vooral bij grotere oppervlaktes.
Steeds meer stelt men bij de bouwaanvraag de waterdoorlatendheid in vraag.
Ook is de fundering en onderfundering van cruciaal belang. Hierbij moet je rekening houden met het gebruik van de oppervlakte. Is het een oprit, een parking of enkel een terras? Welke voertuigen rijden over de verharding? …
Betonklinkers en betontegels in opmars
Betonklinkers en betontegels scoren op vlak van waterdoorlatendheid steeds beter. Hier zijn wij als producent ook constant aan het werk. Gietbeton verliest zijn plek. Voor grotere oppervlakten blijven de steeds mooier ogende en steeds beter geproduceerde waterdoorlatende en waterpasserende klinkers de goede keuze.
Fluvio-infiltratie en bufferklinkers
Regenwater moet kunnen wegsijpelen. Hiervoor stelde de overheid strenge eisen op v oor de bestrating van nieuwe oppervlaktes van minstens 40 m2.
Bij (her)aanleg of uitbreiding van een ondoorlatende verharding van meer dan 40 m2 moet je een regenwaterinsijpeling voorzien. Heel wat bouwvergunningen zijn om die reden al afgekeurd. Waterdoorlatende tegels of klinkers in combinatie met grind of gras zijn een oplossing. Maar bij Artstone produceren we ook bufferklinkers en infiltratieblokken van Fluvio.
Onder de verharding wordt met dit systeem een verzamelbak gevormd. Aangezien deze hoog geplaatst wordt in de fundering, is 100% infilteren mogelijk. Geen plasvorming meer op de parking of op het reuzeterras.
Waterdoorlatendheid wordt een van de topics voor de toekomst. Het helpt bij overstromingen maar houdt ook de grond vochtig bij hardnekkige droogte.
Informatie over het Fluvio-systeem van Artstone? Ga naar www.infiltratiebuffering.be of kom langs in een van onze toonparken. Wij vertellen jou er meer over. Zie ook: VRT Artikel