Waarom onze Belgische Blauwe hardsteen zo uniek is

Als het op natuursteen aankomt, dan zijn we graag eens patriottistisch. Want niets is zo mooi als onze eigen Belgische Blauwe steen. En die stelling maken we met alle plezier hard. Hieronder leggen we uit waarom maar weinig alternatieven aan de échte Belgische Blauwe hardsteen kunnen tippen.

Een andere samenstelling

Aziatische varianten zoals Chinese en Vietnamese Blauwe steen worden omwille van hun uiterlijk vaak in één adem met ons Belgisch arduin genoemd, maar qua samenstelling zijn het in wezen compleet andere producten.  

Zo bestaat Belgische Blauwe hardsteen voor maar liefst 92% uit kalksteen of calciet, aangevuld met onder andere koolstof. Belgische Blauwe steen is bijzonder hard en niet poreus.  

De Vietnamese variant, daarentegen, bestaat uit 60% kalksteen, 30% dolomiet en 10% ijzer en andere grondstoffen. Daardoor heeft het een minderwaardige hardheid, andere eigenschappen en een andere manier van verouderen. Het aanwezig ijzer kan daarenboven voor een roestkleurige aanslag zorgen, terwijl Belgische Blauwe steen steeds mooi blauw-grijs blijft.

Unieke fossielen

Een ander alternatief voor Belgische Blauwe hardsteen is de Ierse Blauwsteen. Deze dateert van ongeveer dezelfde periode als onze eigen BBS en leunt er bijgevolg ook qua samenstelling en basiseigenschappen veel beter bij aan. Het grootste verschil zit hem hier vooral in het uiterlijk en meer bepaald de aanwezigheid van slakjes en andere fossielen. Die zijn in Belgische Blauwe hardsteen namelijk goed vertegenwoordigd, terwijl ze bij de Ierse variant minder aanwezig zijn. Het uitzicht van dit alternatief is daarom iets minder uitgesproken, uniek en doorleefd.

Prijsverschil 

De prijs is de belangrijkste reden waarom heel wat mensen toch voor veelal Oosterse alternatieven kiezen, al gaat dat argument steeds minder op. Niet alleen wordt het verschil tussen beide steeds kleiner, maar de zogezegde meerkost van een Belgische Blauwe steen vervalt doorgaans ook nog eens in het niets in vergelijking met de plaatsingskost. Op het complete plaatje is het prijsverschil met andere woorden erg beperkt, maar wie voor een authentieke Belgische Blauwe hardsteen kiest heeft daarvoor wel een uitermate duurzaam product in alle betekenissen van het woord.

Ons aanbod 

Bij ArtStone kan je terecht voor zowel authentieke Belgische Blauwe hardsteen afkomstig uit groeves in Henegouwen en de Condroz, als voor de meest hoogkwalitatieve Oosterse alternatieven. De Belgische Blauwe hardsteen wordt volledig in onze eigen fabriek verzaagd en verwerkt, waardoor we alle mogelijke afwerkingen en maatwerk kunnen aanbieden.

Share:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
On Key

Gerelateerde posts

Main Menu